Harini sempat eksperimen lagi satu resepi untuk Congo Bars ataupun lebih dikenali sebagai Chocolate Chip Blondies.
Sebelum ni, Congo Bars saya , saya guna resepi Kak Rima. Nama blog dia http://www.bisousatoi.com/ . Sedapppp! Puas hati. This time saja je nak try resepi dari orang berlainan. Tak jauh beza pun resepi Ina Garten dengan Kak Rima ni.
Bahan - Bahan :
Bahan - Bahan :
1/2 pound (2 sticks) unsalted butter, at room temperature (saya guna 230gm Anchor Unsalted butter
1 cup light brown sugar, lightly packed (anggaran dalam 128gm)
1/2 cup granulated sugar (sama dengan castor sugar)
2 teaspoons pure vanilla extract
2 extra-large eggs, at room temperature
2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon kosher salt (garam biasa pun boleh)
1 1/2 cups chopped walnuts
1 1/4 pounds semisweet chocolate chunks, such as Nestle's (saya ganti dengan chocolate chip)
Cara - Cara :
1) Panaskan oven pada suhu 350 darjah Celsius. Sediakan baking tray 8 x 12 x 12 inch. Griskan dengan butter dan tepung diseluruh permukaan tray
2) Dalam satu bekas ( Bekas A ), adun butter, brown sugar dan castor sugar hingga sebati. (saya guna senduk biasa je tak guna hand mixer)
3) Bila butter dan sugar dah sebati, masukkan telur satu persatu. Adun lagi.
4) Masukkan vanilla extract dan kacau lagi.
5) Dalam bekas lain ( Bekas B ), ayakkan bersama tepung gandum, baking soda dan garam.
6) Lepas tu, masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam bekas A, masukkan sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.
7) Masukkan walnuts ke dalam adunan. Kacau sebati
8) Akhir sekali masukkan chocolate chip. Kacau lagi.
9) Masukkan adunan ke dalam tray yang sudah di gris tadi. Hiaskan dengan lebihan chocolate chips, walnut dan apa - apa yang disukai. Macam saya hias dengan M&M dan chocolate chips hihi
10) Bakar selama 15 - 25 minit, bergantung kepada warna bahagian atas congo bars tu. Saya bakar dalam 25 minit. Lain oven lain time masak dia. Jadi kena sangat berhati - hati dengan congo bars ni.
Tips : Saya tutup api oven dalam minit ke 25 walaupun atas dia masih kelihatan putih, saya biarkan lagi congo bars dalam oven dan buka sedikit penutup oven selama 5 minit untuk bagi dia lebih brownish di bahagian atas.
Jangan takut kalau atas dia masih putih dan tepi tray sudah kelihatan brown sikit. Sebab Congo Bars ni kek yang agak leceh. Tak boleh overbaked nanti dia keras
*****************************************
Di bawah ni Chocolate Chip Blondies a.k.a Congo Bars yang dah dipotong untuk adik saya bawa ke asrama. Tangan tak reti potong biasalah :P
Sedap pula bila gigit tu and terasa crunchy M&M dalam tu. Nyummehhh.
Sedap pula bila gigit tu and terasa crunchy M&M dalam tu. Nyummehhh.
You girls should try this recipe. Sedap dan sangat senang nak cari bahan dia. Good luck!! ^_^
No comments:
Post a Comment